Tych pieczonych buraków nie powstydzi się najlepszy kucharz. Odkryj przepis na pyszną i zdrową przekąskę
Uwielbiam pieczone buraki. Podczas obróbki termicznej w piekarniku warzywa te zyskują wyjątkowy smak i aromat, co sprawia, że smakują nawet osobom, które z daleka omijają buraki gotowane.
Jak zrobić pieczone buraki?
Buraki można piec na kilka sposobów m.in. bezpośrednio na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce z wyposażenia piekarnika oraz w naczyniu do zapiekania z pokrywką. Robiąc pieczone buraki z dodatkami, korzystam z obu metod – najpierw podpiekam buraki w całości, żeby zachowały soczystość, a następnie kroję na mniejsze kawałki i dopiekam, dzięki czemu rumienią się z wierzchu i wchłaniają aromat dodatków.
Buraki piekę z idealnie komponującymi się z ich słodkim smakiem rozmarynem oraz czosnkiem. Jeżeli upieczesz więcej czosnku, to możesz wykorzystać go do przygotowania wyjątkowo aromatycznego sosu czosnkowego i masła czosnkowego, a także rozsmarować wyciśnięty z łupinek czosnek na świeżym pieczywie lub tostach. Pycha! Wskazówka: Jeżeli chcesz upiec więcej czosnku, to nie musisz dzielić główki na pojedyncze ząbki, ale możesz ją przekroić wszerz.
Przepis: Pieczone buraki
To zdrowa i wyjątkowo smaczna przekąska, którą możesz podać też jako dodatek do obiadu.
- Kategoria
- Przekąska
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 1 godz. 30 min.
- Liczba porcji
- 4
Składniki
- 6 buraków
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 4 ząbki czosnku
- 2 gałązki świeżego rozmarynu
Sposób przygotowania
- Uszykowanie warzywOpłucz buraki w chłodnej wodzie. Jeżeli warzywa są pokryte zaschniętą warstwą ziemi, to namocz je na kilka minut w wodzie, dzięki czemu łatwiej będzie je umyć. Opłukane buraki wyszoruj miękką ściereczką lub szorstką stroną nowej gąbki kuchennej i jeszcze raz opłucz pod bieżącą wodą. Czosnku nie obieraj. Rozmaryn umyj i osusz papierowym ręcznikiem. Możesz oderwać kilkanaście igieł i drobno je posiekać, a następnie posypać rozmarynem dopiekane warzywa.
- Przygotowanie do pieczeniaUmieść buraki, czosnek i rozmaryn w szerokim naczyniu żaroodpornym lub innym naczyniu do zapiekania. Skrop je niewielką ilością oliwy z oliwek. Natrzyj buraki i ząbki czosnku naniesioną na dłonie oliwą. Dodanie tłuszczu nie jest konieczne, ale jest on nośnikiem smaku i dodatkowo chroni przed nadmiernym wysychaniem pieczonych produktów.
- PieczeniePrzykryj naczynie do zapiekania i wstaw je do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza (góra-dół, bez termoobiegu). Piecz buraki 60-90 minut, kontrolując stopień miękkości. Gdy warzywa będą niemal gotowe, wyjmij naczynie z piekarnika, ale nie wyłączaj grzania. Pomagając sobie widelcem pokrój buraki na ćwiartki, przełóż na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę z wyposażenia piekarnika, skrop pozostałą oliwą i dopiekaj przez kilka lub kilkanaście minut – do miękkości. W tym momencie możesz posypać buraki posiekanym rozmarynem.
Gotowe buraki z czosnkiem i rozmarynem wyjmij z piekarnika i wykorzystaj jako przekąskę lub podstawę/dodatek do różnych potraw.
Rada: Smak pieczonych buraków możesz zmienić, dodając ulubione zioła i przyprawy np. tymianek, oregano, gruboziarnistą sól, świeżo zmielony pieprz, pieprz ziołowy, liście laurowe i ziele angielskie.
Jakie buraki wybrać do pieczenia?
Na walory smakowe pieczonych buraków wpływa ich świeżość. Najlepsze do pieczenia są młode, jędrne buraki, które dostępne są w sklepach i na bazarach razem z liśćmi. Botwinkę możesz wykorzystać np. jako dodatek do sałatek ze świeżych warzyw, podawanej na ciepło jarzynki, a także aromatycznego chłodnika.
Jeżeli chcesz skrócić czas pieczenia buraków, to wybierz małe warzywa, które zmiękną po około 1 godzinie w piekarniku. Do pieczenia nadają się zarówno buraki okrągłe, jak i podłużne. Zwróć uwagę, czy nie mają uszkodzonej skórki. Odcinając liście, nie naruszaj bulwy. Nie odcinaj ogonków, bo podczas pieczenia sok wycieknie i buraki mogą wyjść niesmaczne.
Do spożycia nadają się jedynie zdrowe, jędrne buraki. Jeżeli warzywa wydzielają stęchły zapach, są nadgniłe lub pokryte pleśnią, to były przechowywane w nieprawidłowych warunkach i nie powinny być wykorzystywane w kuchni.
Do czego wykorzystać pieczone buraki?
Pieczone buraki to produkt o szerokim zastosowaniu w kuchni. Możesz wykorzystać je np. do przygotowania domowej ćwikły, podawanej na gorąco jarzynki z dodatkiem czosnku i cebuli oraz wegańskich past kanapkowych. Pieczone buraki to także produkt idealnie nadający się na kremową zupę, sałatkę do obiadu, Carpaccio oraz smaczny dodatek m.in. do śledzi i sałatek jarzynowych.
Jeżeli chcesz zrobić zdrową przekąskę z pieczonymi burakami, to możesz skropić warzywa oliwą z oliwek, miodem oraz sokiem z cytryny i podać z kozim serem. Smak potrawy wzbogaci udekorowanie jej podprażonymi na suchej patelni orzechami włoskimi.
Pieczone buraki inaczej, czyli buraczane frytki z piekarnika
Z buraków możesz zrobić pyszne frytki. Wystarczy umyte i osuszone warzywa pokroić w słupki, skropić oliwą, wymieszać i rozłożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce z wyposażenia piekarnika. Pomiędzy frytki z buraków możesz włożyć ząbki czosnku oraz gałązki rozmarynu. Frytki z buraków są gotowe po 30-40 minutach pieczenia (temperatura 180-190 stopni Celsjusza, góra-dół, bez termoobiegu).